Naar aanleiding van Wereldkankerdag komt de nationale borstkankercampagne Think Pink op voor de financiering van thuishospitalisatie voor borstkankerpatiënten.

Tijdens de laatste nationale Ronde Tafel Borstkanker van Think Pink stelde dr. Vincent Verschaeve (Grand Hôpital de Charleroi) hospitalisatie van kankerpatiënten in de thuisomgeving voor.

Een succesvol pilootproject, aanbevolen door 93 % van de behandelde patiënten*, maar waarvoor de overheid sinds 31 december 2020 geen structurele financiering meer voorziet.

Think Pink organiseert jaarlijks een nationale Ronde Tafel Borstkanker met een selecte groep experten om een aantal prangende zaken rond borstkanker te bespreken.

Op de laatste Ronde Tafel Borstkanker stelde dr. Vincent Verschaeve (Grand Hôpital de Charleroi) het ESCHAP-O-project (Équipe de Soins et de Confort à l'Hôpital et Au domicile ou en MRS du Patient Oncologique) voor. Bij dit project krijgen kankerpatiënten (een deel van) hun behandeling thuis.

Het project werd in 2016 opgestart om de communicatie tussen de algemene en de specialistische zorg te verbeteren, om de zorg 'menselijker' te maken en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Daarnaast willen de initiatiefnemers overvolle dagziekenhuizen ontlasten.

Hoe werkt het project?

Vooraleer thuiszorg in het kader van het ESCHAP-O-project wordt georganiseerd, worden verschillende criteria nagegaan (akkoord van de huisarts, sociale dienst, geografische locatie ...) voor het eerste bezoek en de eerste behandeling.

Met betrekking tot het vroegtijdig verlaten van het ziekenhuis wordt een multidisciplinair overleg gehouden bij de patiënt thuis om te kijken welke zorg nodig is en om ervoor te zorgen dat iedereen elkaar leert kennen.

Daarnaast wordt een volledig dossier opgesteld en dat toegankelijk is voor alle betrokkenen. Ten slotte wordt een duidelijk stappenplan opgesteld zodat de patiënt 24/24 de juiste hulp kan krijgen.

Vroeger en sneller ingrijpen dankzij de app AMTRA

De patiënt registreert dagelijks enkele belangrijke parameters en mogelijke bijwerkingen in de app AMTRA (Ambulant Monitoring of cancer Therapy using a smaRtphone Application).

Bij lichte bijwerkingen krijgt de patiënt een advies via de app. Bij meer ernstige reacties wordt de hulp ingeroepen van de huisarts, de oncoloog of de urgentiedienst. Zo kan men veel sneller en vroeger ingrijpen, ook bijvoorbeeld bij een vermoeden van een coronabesmetting.

Een legaal en financieel kader in de komende weken?

Uit een bevraging van ESCHAP-O blijkt een grote patiënttevredenheid: 93 % van de patiënten zou het project aanbevelen aan andere patiënten. De overige 7 % zou de zorg 'eerder aanbevelen'.

"De financiering van het ESCHAP-O-project liep op 31 december 2020 af. Nochtans benadrukt de huidige coronacrisis het belang van een goed uitgebouwd systeem voor thuishospitalisatie.", zegt Heidi Vansevenant, voorzitter van Think Pink.

"Het Grand Hôpital de Charleroi en enkele andere ziekenhuizen vragen daarom een duidelijk legaal kader en structurele financiering voor de pilootprojecten. Ook Think Pink steunt hun oproep en pleit voor een blijvende integratie van de pilootprojecten,"

Lees het volledige verslag van de derde Ronde Tafel Borstkanker op think-pink.be/Wat-doen-we/Patiëntenrechten